Jumaat, 7 Oktober 2011

larangan mencela mayat dan hukum hudud di Malaysia

Hadith Rasulullah S.A.W ada menyebut
Janganlah kamu mencela mayat kerana sesungguhnya meraka telah mempersembahkan apa yang telah mereka lakukan. (Hadith sahih riwayat al-Bukhary).
 didalam khutbah tadi aku ada mendengar khatib membacakan satu hadith yang maksudnya sedemikian..kebetulan pula bila aku mencari balik hadith ni ada satu blog yang mencertakan tentang hadith ni dan dikaitkan dengan isu yang hangat saban hari..

khatib berkata yang oarang sekarang langsung tak beradab dengan orang yang telah mati ni bila megutarakan pendapat atau pandangan..sama seperti yang dikatakan oleh ustaz Zamri..pendapat yang diutarakan langsung tidak mengikut kawalan syarak...aku juga tidak bersetuju..dimana oarang yang telah mati dilabelkan pelabagai..mereka ini telah mempersembahkan apa yang patut mereka sembahkan ketika mereka masih hidup..kita langsung tidak layak melabelkan macam2 dan menghina mereka..untuk hukuman adalah diantara mereka dan Allah..


khatib masuk pula bahgian hukum hudud..disini khatib menegaskan yang hukum hudud adalah sesuatu yang wajib dilakukan dan kita perlu menyokong siapa siapa yang mampu menjalankan hukum hudud..di Malaysia adalah perlu kerana agama rasmi persekutuan adalah Islam..kenapa pemimpin Islam tidak boleh melaksanakanya..kalau nak seribu daya kalau dah tak nak seribu dalih la..

1 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam